Wix är en internationellt ledande plattform för framförallt privatpersoner och mindre företag som på egen hand vill sätta upp exempelvis en hemsida, blogg eller webshop.
Precis som med flera av de övriga internationellt etablerade plattformarna ger Wix användare fördelaktiga stordriftsfördelar som gynnar dess användare.
Enkelt förklarat får du tillgång till ett stort utbud av funktionalitet, teman (designmallar) och plattformen. Eftersom att plattformen är ledande i fler än +200 länder, får du som användare goda förutsättningar till expansion.
I den här recensoíonen kommer vi framförallt att titta på Wix utifrån ett e-handelsperspektiv. Men är du ute efter att skapa en hemsida och funderar över Wix så fortsätt att läs.
Längre ner går jag igenom priser och vad du som användare kan förvänta dig oavsett om du vill använda plattformen för att skapa en hemsida eller för att starta en e-handel.
- Som användare får du tillgång till + 500 mallar (färdiga designmallar som passar olika typer av webbplatser.
- Wix kommer med lättanvänd funktionalitet för dra-och-släpp. Du kan helt enkelt dra in bilder, textblock eller rubriker med muspekaren där du vill ha dem.
- Plattformen är en s.k. “SaaS” tjänst. Det innebär att du som användare får allt du behöver på ett och samma ställe. Du kan skaffa eget domän via Wix (webbsidans namn) och kan få full support på ett och samma ställe.
- Wix erbjuder användare att köpa appar (funktioner) på en appmarknad. Du får på så vis tillgång till många fler appar än någon svenskutvecklad tjänst.
- Plattformen är en av de största tjänsterna för webmasters i världen och används numera av fler än 170 miljoner webbplatser runt om i världen!
Vem ska använda den här plattformen?
Jag rekommenderar inte Wix för större e-handelsföretag som har behov av att göra anpassningar. Wix är förvisso ett system som ger användare en viss möjlighet till att göra egna anpassningar.
Dessutom är plattformen så pass stor och internationellt etablerad, att du enkelt kan hitta konsulter och frilansande webbutvecklare och experter som kan hjälpa dig att göra större ingrepp och ändringar.
Men jag ser Wix som en plattform som man ska använda för att göra enklare webbplatser och webbshoppar: Det är enligt min mening den största fördelen med systemet att det är enkelt att använda om man kan tänka sig att skapa en webbplats som är mer eller mindre utformad enligt standardiserat format.
Vill du däremot integrera din webbplats eller e-handel med andra system då finns det enligt mig bättre plattformar att välja på som erbjuder högre grad av flexibilitet. Hit hör exempelvis Magento eller WooCommerce.
Jag anser i övrigt att Wix passar bäst:
- För småföretag, privatpersoner, restauranger, kafféer, föreningar och bloggare.
- E-handlare som av någon anledning inte vill använda Shopify (Wix anses bland många vara det näst-bästa alternativet till Shopify).
- E-handlare som vill börja smått men som vill ha bra förutsättningar till expansion längre fram.
- Hemsidor med ett tydligt syfte (Exempelvis events, bröllop, idrottsklubbar, företagshemsidor, konsulthemsidor etc.)
- Bloggare – För den som vill ha en snygg blogg som går snabbt att sätta upp!
Vad består tjänsten av?
Wix är en bred tjänstelösning vilket innebär att plattformen riktar sig till företag och privatpersoner som vill ha allt på ett och samma ställe. Det finns både för- och nackdelar med detta.
Fördelen med att använda en plattform som inte är för snävt “nischad”, är att du spar tid och kan få support på ett och samma ställe. Du kan alltså använda Wix oavsett om du vill skapa en egen logga, lägga till en betallösning i din webshop, såsom Klarna eller om du vill skaffa ett eget domän.
Plattformen har allt det en nybörjare behöver.
Innebär det att Wix är ett dåligt alternativ för mer avancerade e-handelsföretag och webbmasters som exempelvis vill bygga en hemsida eller blogg?
Mitt svar är ja, även om det alltid finns undantag. Wix är enkelt och snyggt men det är inte, enligt mig den bästa tjänsten för mer avancerade företag. Wix är däremot väldigt mycket bättre än flera av de svenska plattformarna som även många mer avancerade företag och entreprenörer på den svenska markanden väljer att använda sig av.
Wix har med sina stordriftsfördelar i princip allt det som startups och mindre företag har behov av. Hit hör exempelvis:
- Hemsidebyggare – Du kan bygga vanliga hemsidor eller bloggar med Wix.
- E-handel: En av världens främsta e-handelslsningar (B2C).
- Multikanal – Sälj via sociala medier.
- Logo maker – Du kan skapa din egna logo med Wix.
- Betallösningar för e-handeln – Exempelvis: PayPal, Wix-payments, kreditkort (Klarna är ännu inte kompatibelt med Wix).
- Video maker – Videoverktyg för att användare på egen hand ska kunna skapa videos i syfte att attrahera besökare och kunder.
- Inbyggt SEO-verktyg – Passar nybörjare.
Vad kostar Wix, priser och planer
Du kan använda Wix helt gratis så länge du vill. Men givetvis är gratisplanen enbart för att användare ska få möjlighet att testa systemet i lugn och ro innan de bestämmer sig för om de vill fortsätta med Wix eller ej. Gratistjänsten kommer med hemsidebyggare, 500 MB lagringsutrymme, kundsupport och 500 MB bandbredd.
Som gratisanvändare gäller bland annat följande begränsningar:
- Du kan inte använda e-handelsfunktionerna (endast gratis för hemsidor och bloggar)
- Du kan inte använda ditt egna toppdomän med gratisplanen
(Oavsett vilken plattform du använder – räkna med att du kommer att behöva betala för din webshop, hemsida eller blogg. Det finns vad jag känner till inga seriösa plattformar som är fullt gratis.)
Ska du använda Wix för att driva en egen e-handel? Då krävs att du ansluter till de dyrare e-handelsplanerna som är avsedda för e-handel. Försäljning online kräver mer lagringsutrymme och snabbare laddtider än enklare webbplatser och kostar därför mer i drift.
#1 Business Basic
En enklare e-handelstjänst för den som vill kunna ta emot betalningar. Du kan alltså skapa en webbplats med den här planen, exempelvis en blogg och även erbjuda dina besökare någon form av produk eller tjänst till försäljning på webbplatsen.
Det här är enligt min mening inte en tjänsteplan som lämpar sig för den som vill skapa en fullgod webshop. Flera centrala funktioner som du säkerligen kommer att ha behov ingår inte i den här planen. Exempelvis saknas analysverktyg för att du ska kunna följa upp försäljning och andra viktiga måltal.
- Pris per månad 28 $ / mån (23 $ om man betalar årsvis).
- Passar för den som vill sälja ett fåtal produkter
#2 Business Unlimited
Den här planen passar för mindre till medelstora webbutiker. Du får upp till 35 GB lagringsutrymme vilket räcker gott och väl för att du ska kunna fylla dina produktsidor med bilder och annan platskrävande information för ett medelstort sortiment. (Det är omöjligt att ge en exakt indikation men för en normal webbplats är 35 GB väldigt mycket utrymme.
Men för en e-handelswebbplats krävs normalt mycket mer utrymme. Det finns typiskt fler funktioner och mer data som kräver större lagringsutrymme än exempelvis vanliga hemsidor och bloggar.)
- Pris per månad 33 $ / mån (27 $ om man betalar årsvis).
- Passar för medelstora webbutiker. Räkna med att behöva betala för den här planen på sikt. Även om du börjar med Basic är det troligt att du kommer att vilja lägga till mer funktionalitet, produktsidor etc. som kräver mer utrymme.
#3 Business VIP
Det här är den mest avancerade e-handelsplanen som Wix har att erbjuda. Du får 50 Gb i lagringsutrymme och obegränsat med bandbredd och videotimmar. Dessutom får du tillgång till Wix premiumsupport.
Business VIP passar medelstora webbutiker. För riktigt stora webbutiker finns det dock enligt mig bättre alternativ på marknaden, därav exempelvis Shopify (Som har paket som passar även större företagskunder).
- Pris per månad 56 $ / mån (49 $ om man betalar årsvis).
- Passar för medelstora till stora webbutiker. Personligen tycker jag man ska se sig efter andra plattformar om man tror att webshopen på sikt kommer att växa till att bli riktigt stor.
För övriga webbplatser, exempelvis företagshemsidor, bloggar eller personliga hemsidor ska du välja någon av planerna nedan. Du bör räkna med att behöva betala för Combo eller Unlimited för att få till en fullgod webbplats.
Här nedan går jag igenom prissättningen joch benar ut vad respektive plan innehåller.
(1) Connect Domain
Det här är den mest grundläggande planen. Så snart du testat Wix gratis och känner dig nöjd med plattformen så är nästa steg att registrera ditt egna domän.
Gratistjänsten är ett bra sätt för att du ska kunna testa plattformen men du kan inte få en helt egen webbplats utan att behöva betala. Som gratisanvändare får du ett temporärt domännamn som ser ut ungefär så här (www.dittdomän.wixsite.com). Men givetvis vill du ha ditt helt egna domännamn, utan “wixsite” inbakat i din URL.
Domän kostar alltid pengar att registrera. Av den anledningen finns det ingen plattform i världen som låter användare registrera domän gratis.
Du kan registrera ett domän direkt via Wix (rekommenderat). Men det går även att registrera ditt domän hos annan registrator och peka ditt domän (DNS) mot Wix.
Den här planen är den enklaste formen av betalplan som finns för den här plattformen. Följande ingår:
- Domän
- Bandbredd 1 GB
- Lagringsutrymme 500MB
- Pris: 7 $ / mån
(2) Combo
Det här är egentligen den plan som jag tror att de flesta mer eller mindre tvingas att välja. Connect-planen är helt enkelt sällan tillräcklig för att du ska kunna få till en enklare webbplats utan allt för mycket reklam och annonser (Med connect-planen visas annonser på webbplatsen).
Combo kräver att du betalar årsvis för att kunna använda dit egna domän. Priset du ska räkna på är därför inte det pris som anges på webbplatsen (8.50/ månad) om du vill ansluta ditt domän. Priset blir istället 12 $ per månad.
- Domän
- Bandbredd 2 GB
- Videotimmar 30 min
- Lagringsutrymme 3 GB
- Pris per månad 18 $ / mån (14 $ om man betalar årsvis).
(3) Unlimited
Precis som med föregående planer krävs det att du betalar årsvis för att kunna ansluta ditt domän med den här planen. Unlimited ger dock enligt mig tillräckligt med både lagringsutrymme och bandbredd för normalstora företagssidor.
Även företag och privatpersoner som endast avser att skapa mindre webbplatser tenderar att förr eller senare övergå till Unlimited-planen. När dina besökare växer i antal och när du utökar din webbplats med fler webbsidor, media, bilder och annan information kommer du helt enkelt att ha behov av mer kapacitet.
Förvisso klara sig många webbplatser med Combo men min erfarenhet är att de på sikt väljer att uppgradera till Unlimited. Då andra sidan är Unlimited förhållandevis billigt i pris. Väljer du att betala för helår så ligger prissättningen på 12.50 $ / månad.
- Obegränsat med bandbredd
- Videotimmar 1 h
- Pris per månad 23 $ / mån (18 $ om man betalar årsvis).
- Kommer med hemsidebyggare i premiumklass
(4) VIP
VIP är den dyraste och mest avancerade tjänsteplanen som är avsedd för webbplatser som inte bedriver e-handel. Som jag nämnt tidigare är Wix enligt min mening, en plattform som är avsedd för exempelvis mindre företag och/eller privatpersoner som på egen hand vill sätta upp sin webbplats.
Av den anledningen kan man som nybörjare lätt tro att VIP-planen inte kommer att vara aktuell, vare sig då man börja med att skapa sin webbplats eller längre fram i tiden. Men faktum är att VIP-planen förmodligen är lämplig för medelstora webbplatser som kanske inte alls har särskilt märkvärdiga behov. VIP ger användare tillgång till stort lagringsutrymme men den del övriga premiumtjänster.
Som VIP-användare kan du exempelvis skapa en egen logga (i olika format) men kanske ännu viktigare är att du får tillgång till premiumsupport. Du kan alltså räkna med en mycket bättre kundservice vad gäller både tillgänglighet och kvalitet än med övriga planer.
- Obegränsat med bandbredd
- Videotimmar: 5h
- Pris per månad 47 $ / mån (39 $ om man betalar årsvis).
- Kundtjänst värd namnet
Sammanfattning
- Wix är ett av världens bästa verktyg för den som vill ha en helhetstjänst. Wix tillhandahåller exempelvis inte enbart hemsidebyggare, teman och tilläggsfunktioner (appar). Du kan även köpa ditt domän hos Wix eller skapa din egna logga med Wix Logomaker.
- Wix är en utmärkt tjänst för Sverige men jag rekommenderar i första hand plattformen för enklar typer av webbplatser såsom mindre företagswebbplatser, bloggar och personliga hemsidor.
- Wix är även en av de bästa e-handelsplattformarna som finns i Sverige. De har relativt bra priser och passar typiskt startups och mindre företag. Personligen föredrar jag dock Shopifys e-handelsplattform. Shopify har exempelvis svensk support och riktigt bra även för större företag. Dessutom tycker jag att Shopify även ligger något bättre till vad det gäller kvaliteten i tjänsterna är bättre (smaksak). Se även Nordboosts kompletta distanskurs i Shopify.
- Wix är enligt min mening inte särskilt bra för större företag som har höga krav på att göra egna anpassningar. Då kan exempelvis WooCommerce vara ett bättre alternativ.
- Ska du endast bygga en hemsida, blogg eller liknande då kan du först testa Wix gratis innan du bestämmer dig om du vill betala för systemet eller ej.