Funderar du på att starta en egen webshop och vill testa WordPress? Då ska du läsa det här inlägget där vi går igenom för- och nackdelar och vad du ska tänka på innan du sätter igång.
När det gäller e-handel via WordPress är det framförallt e-handelstilläget, WooCommerce som de flesta väljer att använda för att skapa sin webbutik.
Men faktum är att det även finns en hel del andra intressanta e-handelstjänster som är kompatibla med WordPress.
WooCommerce är dock i särklass den mest använda e-handelsplattform som finns idag. Inte bara i Sverige, utan över hela världen. WooCommerce uppfattas av vissa som svårare än exempelvis Shopify eller Wix. (Helhetstjänster eller så kallade “SaaS”) men det beror nog mer på att WooCommerce kommer med fler valmöjligheter än att systemet är särskilt mycket svårare än andra e-handelsplattformar.
Idag förekommer mer än 5 miljoner aktiva webbutiker som skapats med WooCommerce. Ungefär 8% av alla webbutiker i världen, är idag skapade med WooCommerce (Källa: Kinsta).
Övriga fördelar som gör WooCommerce till en av de mest populära e-handelsplattformarna idag är:
- WordPress och WooCommerce använder öppen källkod. Det innebär att du kan använda tjänsterna helt gratis.
- WordPress ger användare tillgång till mer än 55 000 kompatibla plugins/program.
- Det finns mer än 1000 plugins/program som är specifikt utvecklade för att användas med WooCommerce.
- Du får full kontroll över din webbshop och kan välja ett webbhotell som ger dig de bästa fördelarna för just dina behov.
- Med + 5 miljoner användare kan du räkna med att WooCommerce alltid kommer att vara uppdaterat för att möta marknadens nya behov. Programvaran uppdateras regelbundet, dessutom tillkommer det ständigt nya plugins (“tillägg”), teman och tredjepartstjänster som kommer befintliga användare till nytta.
- Hög grad av flexibilitet. Många företag väljer WooCommerce för att få tillgång till en mer flexibel lösning än vad typiska SaaS-tjänster kan erbjuda.
Listan över fördelar kan göras lång men man ska känna till att WooCommerce i många fall inte är det mest användarvänliga alternativet på marknaden.
Det kan förklaras med att det finns enormt många valmöjligheter med WooCommerce vilket kan leda till att nybörjare går vilse i djungeln av möjligheter.
En annan faktor som kan göra att WooCommerce kan uppfattas som mer komplicerat än alternativ på marknaden är att WooCommerce kräver vissa grundläggande kunskaper i WordPress.
För nybörjare som inte har erfarenhet i WordPress kan det finnas alternativ som är enklare att använda och som ger ett bättre resultat. Läs mer om hur du väljer plattform baserat på dina behov.
Med det sagt ska det än en gång nämnas att WooCommerce inte är svårt att använda. Men WordPress i kombination med alla valmöjligheter gör att vissa e-handlare väljer en SaaS-tjänst.
#1 Övriga alternativ för WordPress
Innan du bestämmer dig för att göra precis som så många andra e-handlare gör och använda WooCommerce, bör du först utvärdera och överväga att använda andra alternativ för WordPress.
Fundera exempelvis på vad du vill sälja i din webbutik?
Ett alternativ till WooCommerce som har växt explosionsartat de senaste åren är Easy Digital Downloads (EDD). Som namnet antyder är EDD en av de absolut vassaste plattformarna för att sälja digitala produkter (exempelvis nedladdningsbara filer såsom musik, videos, bilder och e-böcker).
Till skillnad från WooCommerce är EDD helt nischat mot digital försäljning. Givetvis kan du även använda WooCommerce för att sälja digitala produkter men WooCommerce är inte specifikt avsett för att sälja digitala produkter.
EDDs plugin, installeras på motsvarande vis på din webbplats i WordPress och transformerar din webbplats i ett par klick till en webshop för att sälja digitala produkter. Precis som med WooCommerce är EDD helt gratis att installera och använda men räkna med att behöva betala för EDDs premiumtjänster för att möjliggöra fler funktioner som du med stor sannolikhet har behov av.
Utöver Easy Digital Downloads (EDD) och WooCommerce finns det givetvis en handfull övriga system som är kompatibla med WordPress.
En av de kanske mest populära tjänsterna är Ecwid Ecommerce Shopping Cart. Ecwid är ett bra alternativ även för den som inte använder just WordPress. Ecwid är exempelvis kompatibelt med Drupal som är ett annat populärt CMS (precis som WordPress).
Ecwid går att testa gratis och ett intressant alternativ för den som av någon anledning söker en annan tjänst än WooCommerce.
#2 Kundtjänst och support för webbutiker skapade i WordPress
Både WordPress och WooCommerce kan vara förvirrande för den som är helt oinvigd. WordPress.org ska exempelvis inte förknippas med WordPress.com. Det senare är ett vinstdrivande företag som fokuserar på att sälja tjänster relaterade till WordPress.
WordPress.org däremot själva plattformen (CMS) som består av öppen källkod och som därmed är helt gratis. Du kan använda wordpress.org utan att använda wordpress.com.
Även WooCommerce kan vara förvirrande för den som aldrig skapat en webshop med wordpress. WooCommerce är i grund och botten ett tillägg (“plugin”) som du kan installera på din webbplats som du skapat med WordPress.
Tillägget WooCommerce tillhandahålls av Automattic som är samma ägare som till WordPress.com. Woocommerce.com är alltså ett vinstdrivande företag (precis som WordPress.com). Det innebär att Wocommerce.com tillhandahåller en hel del tilläggstjänster till WooCommerce (som är gratis att använda).
WooCommerce.com är alltså i princip ett utvecklings- och konsultföretag som helt fokuserar på att sälja tjänster och digitala produkter till användare som använder tillägget WooCommerce. Det finns dock flera sådana företag på marknaden och en stor fördel med att använda WooCommerce är just att du inte är bunden till något speciellt företag. Du kan köpa program och tema från vilket företag du vill.
Men hur fungerar det då med support för WooCommerce?
Det här är möjligen en nackdel med WooCommerce. Använder du exempelvis Shopify, Wix, Squarespace eller liknande så ingår support i din prenumeration. Men WooCommerce är helt gratis att använda och har därför ingen support.
Stöter du på problem förväntas du att lösa problemen själv alternativt att betala för konsultation hos exempelvis Woocommerce.com eller någon annan firma som du väljer att kontraktera.
Lösningen passar givetvis den som är något mer tekniskt bevandrad och som har förmåga att lösa problem på egen hand. Då andra sidan kan man hitta billiga frilansare som kan lösa enklare problem för en spottstyver.
Är du osäker på om WooCommerce är för dig då ska du ta en distanskurs i WooCommerce. Då spar du tid och kan undvika vanliga misstag. Att ha kunskaper i WooCommerce är långsiktigt mer fördelaktigt än att betala månadsvis för någon e-handelsplattform som i slutänden visar sig vara sämre än WooCommerce.
#3 Är det säkert?
Säkerhet är en viktig faktor att beakta för den som vill skapa en webshop med WordPress och WooCommerce. Inte för att WordPress eller WooCommerce är mindre säkert än något annat alternativ på marknaden. Snarare tvärtom. Men skillnaden är att du på egen hand måste säkerställa att du skyddar dig mot eventuella intrång.
Här spelar ditt val av webbhotell en viktig roll. Ett bra webbhotell ska skydda dig mot hot och intrång på nätet. Det finns flera saker som bra webbhotell gör för att skydda sina användare. Exempelvis tillhandahåller bra premiumhostar SSL och CDN.
Bra webbhotell övervakar även webbplatser som de har på sina servrar och kan identifiera säkerhetshot som förekommer. Det kan röra sig om plugins som används på en webbplats och som utgör en sårbarhet och som behöver uppdateras eller bytas ut. Men det kan också handla om säkerhetssystem och brandväggar för att bevaka uppseendeväckande trafik och skydda webbplatser mot intrång.
Några bra alternativ på webbhotell som erbjuder hög grad av säkerhet och som är utmärkta för e-handlare och WordPress webbplatser med krav på hög grad säkerhet är:
Väljer du istället att använda en e-handelsplattform som serveras som en helhetslösning (SaaS), då kan du räkna med att nödvändiga brandväggar och program installeras och sköts av din systemleverantör.
Men faktum är att du kan skydda dig minst lika bra mot eventuella angrepp med WordPress och WooCommerce. Det gäller bara att följa några enkla råd:
- Säkerställ att du uppdaterar din webshops tema och tillägg (plugins) regelbundet. (Du kan även ställa in program på att uppdateras automatiskt.
- Använd ett bra webbhotell som kan säkerställa att din webbplats utrustas med SSL/TLS och att din webbplats regelbundet backas upp.
- Om du använder kontaktformulär eller exempelvis säljer medlemskap eller prenumerationer, då bör du säkerställa att din webbplats installeras med program för anti-spam. Du kan exempelvis använda reCAPTCHA (gratistjänst från Google). För att installera reCAPTCHA på exempelvis ett kontaktformulär, krävs vanligen att du använder en plugin.
- Använd ett säkert lösenord. Undvik att använda enkla och korta lösenord för att logga in. Undvik även att återanvända lösenord som du använder i andra sammanhang. Använd aldrig användarnamnet “Admin” då många hackers och “bottar” försöker att logga in med användarnamnet “Admin”.
- Använd ett CDN (Content Delivery System)
I övrigt tillkommer det nya uppdateringar i WooCommerce och WordPress förmodligen mer frekvent än någon annan plattform.
Håll dig bara uppdaterad med de senaste versionerna så är risken extremt liten att din webbplats ska bli hackad. Med det sagt räcker det för de allra flesta webbplatser att fokusera på mitt första råd ovan.
Summering av varför man använda WordPress för sin webshop
- WordPress är extremt flexibelt och kan användas gratis med WooCommerce.
- Gör dig själv en tjänst och ta en riktigt bra distanskurs i WooCommerce. Då spar du tid och pengar och gör rätt från början.
- Akta dig för billiga och dåliga webbhotell. Några av de bästa webbhotellen på marknaden för e-handlare är:
- Strato (prisvärt med hög grad av kvalitet. Tillhandahåller svensk support och svenska domäner.)
- Webbhotell från WordPress.com (Ett prisvärt webbhotell i världsklass som har ett gott internationellt rykte.)
- Kinsta (Dyrt men väldigt bra. Passar för riktigt stora e-handelswebblatser)
- Du får tillgång till fler teman och tillägg än någon annan plattform på marknaden. Enbart för WooCommerce förekommer + 1000 tillägg. Du kan även räkna med att de flesta tredjepartstjänster som du kan ha behov av är integrerade med WooCommerce (exempelvis, Klarna checkout, Mailchimp, PostNord, Fortnox, etc.) I princip alla kända tredjepartslösningar för e-handel är integrerade med WooCommerce eftersom att WooCommerce är en av de största plattformarna som finns i världen).
- Förutom WooCommerce kan du skapa webshop i WordPress med en rad andra tillägg. Hit hör exempelvis Easy Digital Downloads (EDD), som är ett utmärkt alternativ för att sälja digitala produkter. (Även WooCommerce fungerar bra för försäljninga av digitala produkter).
- Ett annat alternativ till WooCommerce som fungerar bra med WordPress är Ecwid Ecommerce Shopping Cart.
- Support för WordPress och WooCommerce ingår inte om du inte väljer att betala för denna typ av tjänster via WordPress.com och Woocommerce.com (vilket inte är ett krav). Det går dock minst lika bra att kontraktera andra utvecklings- eller konsultföretag för att att få support.
- Säkerhetsgraden med WordPress och WooCommerce är hög. Det är låg risk att din webbplats ska drabbas av angripare så tillvida att du regelbundet uppdaterar ditt tema och tillägg.