Allt du behöver känna till om Payson checkout

Vill du veta mer om vad Payson är och hur det fungerar? Här går jag igenom allt du behöver känna till innan du bestämmer dig för att använda Payson checkout.

Payson ägs i likhet med Svea Webpay av moderbolaget Svea Ekonomi. Till skillnad från Svea webpay är Payson (enligt dem själva) en betaltjänst som riktar sig till företag som driver mindre webbutiker såsom nystartade e-handelsföretag eller företag med låg omsättning.

Trots att Payson kanske främst riktar sig till mindre handlare, erbjuder Payson även betalplaner för företag som omsätter miljonbelopp.

Payson har många fördelar för e-handlare som säljer på framförallt den den svenska marknaden och hr reder vi ut vad du bör känna till innan du bestämmer dig för vilken lösning som är bäst för ditt företag.

Läs mer om de bästa betallösningarna för e-handlare här.

Hur fungerar det att ta betalt med Payson?

Payson erbjuder e-handlare en fullt integrerad checkout. Det innebär att du kan ge dina kunder en smidig köpupplevelse i din webshop och att besökare inte behöver lämna din webbplats för att avsluta köp. För att komma igång måste du registrera ett användarkonto och installera Payson checkout i din webshop.

Det man ska tänka på när man använder en fullt integrerad betallösning är att det vanligen inte går att använda andra betallösningar. Du blir på så vis bunden till att använda enbart en betallösning. En annan nackdel kan vara att du i många fall inte har möjlighet att koppla på marketing automation och använda exempelvis autogenererade e post för övergiven varukorg.

payson checkout betallösningar

Integrationer

Payson är givetvis integrerat med flera av de största e-handelsplattformarna som finns och kan enkelt installeras i webbutiker som använder världsledande e-handelssystem såsom WooCommercer (plugin utvecklad av Krokedil), Prestashop, Magento eller Opencart. Eftersom att Payson är en svenskutvecklad tjänst är Payson checkout även kompatibel med en handfull svenska e-handelsplattformar. Hit hör exempelvis Abicart, Quickbutik och Visma.

Använder du däremot exempelvis väletablerade SaaS-tjänster såsom: Wix eller Shopify? Då bör du överväga ett annat alternativ för att ta betalt i din webshop. Payson erbjuder nämligen inte appar eller integrationer för denna typ av tjänster.

Priser

Paysons prismodell är flexibel och du kan ha möjlighet att påverka prissättningen genom att förhandla med Payson. Vanligen får du kontakt med en Account Manager på Payson som i vissa fall kan ha möjlighet att ge dig något bättre prissättning än vad som kommuniceras i via Paysons officiella prismodell.

Generellt sett gäller dock följande prissättning. (Vänligen notera att priserna är aktuella vid tid för publicering av detta inlägg men kan ändras. Besök Paysons webbplats för att få en dagsaktuell prislista.)

Payson priser

Fördelen med Payson checkout är att du kan använda tjänsten utan att behöva betala avresig startavgift eller andra fasta kostnader. Vissa konkurrenter till Payson använder bindningstider och fasta avgifter som gör det svårare för handlare att förutsättningslöst testa tjänsten i fråga.

Paysons prismodell är satt med en minimiavgift om 4.5 kr (ex.moms) per order + ev. transaktionsavgift. har du exempelvis en transaktionsavgift på 2,85 % (som är standard som en startup), så kommer den minsta kostnaden/avgiften alltid vara 4,50 kr.

Detta gäller även om du har en order på exemeplvis 10 kr. Alla priser är exklusive moms, men varje transaktion har enbart en transaktionsavgift på 2,85% (ex moms).

Payson avgifter

Med andra ord, 4,50 kr appliceras inte som ”något extra” på varje order utan är den minsta summan e-handlaren alltid betalar i avgift. 2,85 % på en order blir ju olika beroende på summan, men minimum är 4,50.

Vilka är fördelarna?

  • Payson fungerar utmärkt för både B2C och B2B. (Med exempelvis Klarna checkout fungerar B2B enbart för ett begränsat urval av marknader).
  • Låter dina kunder betala säkert och inger trygghet. Svenska betallösningar kan i många fall erbjuda lösningar som åtminstone uppfattas som både säkrare och mer trovärdiga på den svenska marknaden. Med Payson kan du exempelvis låta dina kunder betala via internetbank vilket sällan är möjligt med mer internationellt välutvecklade betaltjänster.
  • Hög grad av accepterade betalningar på den svenska marknaden. Personer i din webshop som inte direkt lyckas genomföra sin betalning i samband med köp på kassasidan tenderar att lämna din webbutik. En av de största fördelarna med Payson framför internationellt stora tjänster är att du kan räkna med att dina kunders betalningar går igenom. Det här kan vara ett stort problem då man exempelvis använder internationellt stora betaltjänster. Dessa tjänster är sällan lika väl uppsatta som våra svenskutvecklade betallösningar för att tillgodose de svenska bankernas krav. Följaktligen kan du räkna med att en stor andel transaktioner på den svenska marknaden kommer att gå igenom.
  • Med Payson Checkout kan du förutom att ta betalt via kort även erbjuda kunder att betala med faktura eller delbetala.
  • Payson har även en del andra intressanta tilläggstjänster som möjliggör för handlare att ta betalt via email. Du kan även ta betalt av dina kunder via abonnemang med Payson. Precis som med Klarna kan du hantera betalningar och analysverktyg via en app.