Den som vill skapa en hemsida till sitt företag utan några som helst förkunskaper har flera bra hemsidebyggare att välja mellan. Webnode, WIX, WordPress, Webflow och Site123 är alla bra alternativ som även den minst teknikkunniga med fördel kan använda för att skapa en företagshemsida.
WordPress, världens mest använda CMS, kan också vara ett bra alternativ för något större företag. WordPress har en längre inlärningskurva och vi rekommenderar därför inte WordPress för startups eller småföretagare som på egen hand vill bygga sin hemsida.
För den som är tekniskt oerfaren och som på egen hand vill göra en hemsida, är det istället bäst att använda en hemsidebyggare som ger tillgång till både kundtjänst, webbhotell och domän på ett och samma ställe.
Med en hemsidebyggare inom segmentet SaaS (Service as a Software) kan du komma igång på nolltid och det krävs inte att du har några tidigare kunskaper i webbutveckling. Samtliga plattformar som vi listar i den här artikeln, kommer med hundratals färdiga teman, enkla drag-och-släpp-redigerare (“drag-and-drop”) och andra funktionsstöd som passar tekniskt oerfarna webmasters.
Av alla de hemsidebyggare som vi testat är Webnode den plattform som vi tycker bäst om. Webnode ligger i framkant när det gäller både pris, användarvänlighet och enkelhet.
Webnode är även väletablerat i Sverige samtidigt som de fortsätter att vinna marknadsandelar internationellt.
Enligt W3Techs har antalet hemsidor som skapats med Webnode gått upp med över 100% under det senaste året.
Detta kan till stor del förklaras med att Webnode anses enkelt att använda men även att plattformen är förhållandevis prisvärd i jämförelse med liknande alternativ.
För bara cirka 40 kronor per månad får du tillgång till deras billigaste premiumprenumeration med anslutningsbar egen domän. I likhet med övriga SaaS-tjänster som vi listar i den här artikeln, kan du också testa Webnode helt gratis innan du bestämmer dig för om det är det bästa alternativet för just dig.
Planerar du att skapa hemsida till ditt småföretag? Då är det bara att läsa vidare så går vi igenom de fem bästa hemsidebyggarna för att bygga din första webbplats!
Bäst i test: 5 hemsideprogram för att göra egen hemsida till småföretag
Många småföretagare och entreprenörer ställer sig frågan hur man gör en snygg hemsida utan att för den delen investera särskilt mycket tid eller pengar? Nuförtiden är det inte alls särskilt svårt att på egen hand göra en webbplats. För små företag och startups kan det vara fördelaktigt att undvika att hyra in professionella webbutvecklare. Istället kan man använda sig av smidiga hemsideprogram som gör det enkelt att skapa en egen hemsida, även om man inte har några som helst förkunskaper.
Det är viktigt att förstå att olika system som förekommer på marknaden kan vara skapade för att bygga olika typer av webbplatser. De alternativ som vi nämner här nedan är några av marknadens bästa program för att skapa exempelvis företagshemsidor. Trots att dessa hemsideprogram även erbjuder stöd för att skapa webshop, så finns det bättre platformar på marknaden för denna typ av behov. Om ditt syfte är att skapa en webbshop, kan du istället läsa vår artikel bästa e-handelsplattformarna där vi går igenom de plattformar som är bäst för e-handel.
Det bästa sättet för att skapa en hemsida för småföretag är att använda en plattform som passar just din typ av företag. Se till att välja en plattform som tillhandahåller färdiga designmallar, så kallade teman, som är avsedda för den typ av företagshemsida som du avser att skapa. Ska du exempelvis bygga en hemsida för en pizzeria, café, pub, förening, klinik eller konsultverksamhet, så bör du välja det system här nedan som tillhandahåller bäst tema för ditt företag. Ta därför god tid på dig och kolla in de olika designalternativen som du finner före respektive hemsidebyggare innan du bestämmer dig.
Webnode, WIX, WordPress, Webflow och Site123 är alla bra alternativ. Samtliga av dessa, med visst undantag för WordPress, som egentligen inte är en hemsidebyggare utan ett CMS, är otroligt enkla att använda för att bygga en hemsida. De kommer alla med färdiga teman som går att redigera genom deras drag-och-släpp-redigerare.
Dessa hemsidebyggare går dessutom att testa helt gratis. Du kommer dock aldrig att kunna bygga en fullt funktionell hemsida helt kostnadsfritt eftersom att du exempelvis behöver betala för domän, hosting och vanligen även vissa kringtjänster såsom företagsmail, backup-verktyg eller verktyg för att skapa egen logga.
För att skapa en hemsida med egen domän bör du alltså räkna med att behöva betala för ett abonnemang hos den hemsidebyggare du vill använda. Som tur är så har alla tjänster här nedan flera bra prisnivåer beroende på hur avancerade funktioner du behöver?
Om du redan har en domän som du köpt på annat håll, kan du peka domänens DNS mot den hemsidebyggare du vill använda. På så vis kan du koppla din domän till den hemsidebyggare som du vill bygga din webbplats med.
Ett råd är dock att välja en hemsidebyggare som tillhandahåller svenska domäner och att köpa domänen direkt med din hemsidebyggare. På så vis blir det enklare för dig att komma igång med din webbplats.
Här nedan kommer vi att gå igenom de hemsideprogram för att göra egen hemsida som är bäst i test enligt oss här på Nordboost!
1. Webnode: Bäst i pris och enkelhet för att skapa egen hemsida
En populär hemsidebyggare på den svenska marknaden är Webnode (Webnode Sverige) som främst utmärker sig med sin enkelhet och sitt låga pris. Du kan skapa och publicera din webbsida helt kostnadsfritt med Webnode. Det är även förhållandevis billigt om du vill uppgradera till deras premiumpaket med priser från cirka 40 kronor per månad.
För dig som vill starta en lite enklare företagshemsida är Webnode enligt oss det bästa alternativet. Även du som inte har några som helst förkunskaper kan snabbt bygga en hemsida med alla de viktigaste funktionerna. Du väljer helt enkelt ut en mall från deras stora bibliotek som du sedan enkelt ändrar genom att redigera text, bilder och lägga till din egen logga.
Webnode passar typiskt för: klinker, restauranger, caféer, föreningshemsidor, bryggerier, hantverk etc. Webnode anses även vara det bästa alternativet för enklare personliga hemsidor, exmpelvis bröllopshemsidor.
När det kommer till hur man skapar en hemsida gratis så rekommenderar vi nästan alltid Webnode i första hand. Deras gratisversion räcker gott och väl för den som bara vill komma igång snabbt. Vill man sedan ta det ett steg längre är det fortfarande väldigt prisvärt. Med gratisversionen får du tillgång till en så kallad subbdomän, likt dittföretag.webnode.se. För de allra flesta skulle vi dock rekommendera att köpa en egen .se- eller .com-domän, vilket man också kan göra direkt hos Webnode. Subbdomänen bör ses som ett sätt att testa Webnode utan att behöva betala. När du betalar för ett abonnemang får du möjlighet att byta ut subdomänen mot en egen toppdomän (exempelvis, dittföretagsnamn.se).
Det tål att nämnas att Webnode nyligen har lanserat något som de kallar en AI-webbplatsbyggare. Då kan du med hjälp av några enkla prompts få hjälp av en AI att anpassa din webbplats exakt efter dina behov. Du behöver endast svara på några frågor kring bransch och ge en kort beskrivning av ditt företag och sedan löser AI resten. Du presenteras med några designalternativ där du får välja layout du gillar bäst för din företagshemsida. Därefter genereras din webbplats med AI-skrivna texter och bilder från Webnodes bildbank. Gievtvis kan du göra anpassningar i text och design innan du publicerar din webbplats. Svårare än så är det inte att göra en företagshemsida med Webnode.
Om du däremot har mer avancerade behov och exempelvis vill driva e-handel eller ha mer funktionalitet så är Webnode inte det bästa alternativet. Trots att Webnode erbjuder e-handelstjänster så anser vi att de inte håller samma standard som exempelvis WIX, WooCommerce eller Shopify på den fronten.
2. WIX: Bäst för att göra hemsida till företag med mer funktionalitet
Wix är en annan mycket användarvänlig och effektiv hemsidebyggare. En fördel med WIX är att plattformen anses vara mer komplett än många av de övriga alternativ som förekommer på marknaden. WIX är exempelvis en bra tjänst för e-handel. WIX passar även perfekt för den som ska starta exempelvis restauranghemsidor, konsulthemsidor, hemsidor för bostadsrättsförening, hemsidor för idrottsklubbar och föreningar. Med över 900 helt kostnadsfria mallar finns det något som passar de allra flesta branscher.
Wix erbjuder fler avancerade funktioner och företagsverktyg i jämförelse med Webnode. Utöver hemsidebyggaren så erbjuder de också en Wix Logo Maker, namngenerator för att hitta domän, en stor bildbank och mycket mer. Dessutom gör Wix det enkelt att bedriva e-handel, vilket gör plattformen till ett bättre val för den som vill sälja produkter och tjänster på sin hemsida och behöver mer avancerad funktionalitet.
WIXs e-handelsabonnemang är enligt oss ett av de bästa på marknaden för e-handel, men här bör man göra en mer detaljerad analys över sina behov innan man väljer system. Andra alternativ såsom Shopify och WooCommerce är också värda att ta en titt på.
Priset för premiumabonnemangen från Wix är något dyrare än Webnode och börjar på cirka 110 svenska kronor. Detta är fortfarande ett väldigt lågt pris med tanke på alla funktioner man får tillgång till. Dessutom erbjuder WIX en gratisversion där du kan testa att bygga en hemsida utan att betala en krona. En nackdel med gratisversionen är att du då inte kan använda din egen toppdomän, utan får istället en subdomän i stil med dittforetag.wixsite.com.
Även Wix erbjuder en AI-hemsidebyggare som gör det ännu enklare att skapa en webbplats om man inte har några förkunskaper. Istället för att manuellt flytta runt och redigera din via deras drag-och-släpp-redigerare kommunicerar du istället direkt med deras AI. Först och främst beskriver du din verksamhet och får ett första utkast, sedan kan du via en chatt be om ändringar efter dina egna önskemål. Självklart går det fortfarande att manuellt gå in och ändra saker också, men de största förändringarna gör man enkelt via AI.
3. WordPress: bästa gratistjänst för att skapa en hemsida med egen domän
WordPress är världens mest populära CMS som används för att skapa och driva hemsidor inom mer eller mindre alla nischer. 46% av alla hemsidor som förekommer på internet använder WordPress. Som vi nämnt tidigare lämpar sig inte WordPress för totala nybörjare.
Att WordPress är en bra tjänst råder det med andra ord inga tvivel om. Exempelvis används WordPress tillsammans med WooCommerce av fler än 5 miljoner e-handlare. Fördelen med WordPress är att systemet är mycket anpassningsbart och skalbart. Problemet vi ser med WordPress är dock att det inte alls är lika enkelt att använda som de övriga SaaS-tjänster som vi testat.
Vill man komma igång med WordPress så är det bra om man har lite kunskaper inom HTML/CSS.
WordPress är inte en hemsidebyggare på samma sätt som övriga alternativ vi listat i den här artikeln. WordPress är ett fristående CMS och det ingår alltså vare sig kundtjänst, hosting eller domän.
Det finns dock plugins som man kan installera för att göra WordPress mer användarvänligt så att man exempelvis kan dra in och släppa redigeringsbara designelement på sina webbsidor. Några av de bästa design-plugins, så kallade “Page Builders” för nybörjare som vill testa WordPress är: Elementor, Beaver Builder och Divi.
Jämfört med de enklare SaaS-plattformarna vi nämnde tidigare, kräver WordPress mer tid och kunskap. En stor fördel med WordPress är alla de hundratusentals plugins som finns att använda på sin hemsida.
Tack vare att WordPress är Open Source, kan användarna själva skapa och lägga till plugins till WordPresss appmarknad. Dessa så kallade plugins kan sedan laddas ned och användas av andra användare som använder WordPress. Vissa plugins är helt gratis medan andra kostar pengar att använda.
Värt att nämna är också att det inte ingår någon gratisdomän när du använder WordPress. Då gäller det istället att du köper domänen via en registrar eller webbhotell. Däremot kan WordPress användas helt kostnadsfritt. Räkna dock med att du måste betala övriga kringtjänster för att din hemsida ska fungera så som du vill.
4. Webflow: Smidig tjänst för att bygga hemsida till småföretag
Webflow är förmodligen den mest avancerade hemsidebyggaren som vi analyserat. Webflow är ett bra alternativ för den som vill starta en hemsida till småföretag men kan även vara ett fullgott alternativ för stora och mer komplexa företag. Webflows används flitigt av bland annat konstnärer, fotografer, restauranger och mindre agenturer. Likt flera av de andra tjänsterna vi rekommenderar här finns det tusentals mallar som du enkelt kan anpassa efter dina egna behov.
Tack vare Webflows relativt stora appmarknad är skalbarheten även med denna tjänst hög. Det finns appar för allt från SEO och design till content management och kundtjänst. Flera av dessa är dessutom helt gratis och ingår i de ordinarie paketen.
Positivt med Webflow är också att det är helt gratis att börja använda. I gratispaketet ingår två sidor, en domän i stil med dittforetag.webflow.io och lite annat smått och gott. Vill man däremot satsa ordentligt och inte sätta några begränsningar på sin webbsida bör man använda någon av deras betalversioner. Den billigaste börjar på cirka 140 SEK/mån och den dyraste ordinarie planen ligger på runt 400 SEK/mån.
Webflow erbjuder även en modul för för e-handel, men i våra ögon finns det betydligt bättre alternativ på marknaden. Vi skulle i mer eller mindre alla fall istället rekommendera Shopify, eller Wix i vissa fall. Det bör även nämnas att Webflow är relativt okänt på den svenska marknaden i dagsläget och att det inte går att köpa svenska domäner direkt hos Webflow.
Webflow är dock enligt oss en väldigt bra tjänst för den som vill starta en hemsida med hög grad av flexibilitet och anpassning. Med en smidig drag-och-släpp redigerare, tusentals teman och ett konkurrenskraftigt pris lämnar de inte särskilt mycket mer att önska.
5. Site123: enklaste sättet att bygga en hemsida
Site123 är ytterligare en hemsidebyggare som står ut med sin enkelhet och användarvänlighet. Likt Webnode och Wix kan du komma igång helt kostnadsfritt, men det finns även premiumpaket för den som önskar en egen domän och tillgång till fler avancerade funktioner. Med Site123 kan du skapa en hemsida till ditt företag med bara några få steg, vilket gör det till ett utmärkt val för den som snabbt och enkelt vill komma igång.
En av de största fördelarna med Site123 är alltså att det är ett av de mest lättanvända verktygen på marknaden. Detta innebär dock en viss begränsning i funktionaliteten jämfört med mer avancerade alternativ som Wix eller Webflow.
För den som vill hålla saker så enkla som möjligt är Site123 ett utmärkt val. Det är särskilt passande för småföretag som vill skapa en enkel, men ändå professionell, webbplats utan att behöva lägga ner mycket tid och arbete.
Med Site123 får du en gratis underdomän i stil med dittföretag.site123.com. Om du sedan vill ta det ett steg längre kan du uppgradera till deras premiumpaket som börjar på cirka 80 kronor per månad. Detta ger dig tillgång till en egen domän och fler funktioner, inklusive möjligheten att bedriva e-handel.
För dig som inte behöver de allra mest avancerade funktionerna och prioriterar enkelhet och snabbhet är Site123 ett mycket bra alternativ.
Sammanfattning av bästa hemsideprogram
- Genom att välja ett hemsideprogram kan du utan någon som helst teknisk erfarenhet skapa en snygg företagssida. Vi rekommenderar att använda en hemsidebyggare inom segmentet “SaaS” (Service as a Software). SaaS är helhetslösningar avsedda för att göra det enkelt för användare och du får tillgång till domän, webbhotell, kundtjänst och applikationer på ett och samma ställe.
- Olika plattformar som förekommer på marknaden är avsedda för att skapa olika typer av webbplatser. Exempelvis är vissa plattformar fördelaktiga för att starta e-handel medan andra system kan vara bättre för att göra bloggar eller olika typer av enklare hemsidor.
- Fördelen för dig som småföretagare att på egen hand skapa en hemsida med ett hemsideprogram, är att du får full kontroll över din webbplats och kan enkelt göra ändringar eller uppdateringar på webbplatsen vid behov. Dessutom är det billigt och tidseffektivt att på egen hand göra en företagshemsida.
- Webnode är vår favorit som vi rekommenderar för småföretagare och entreprenörer. Webnode är prisvärt, kan testas gratis och är enkelt att använda. Vill man ha en mer avancerad plattform inom SaaS, rekommenderar vi att kolla in WIX. WIX är något dyrare men ger exempelvis tillgång till mer funktionalitet och lämpar sig även för försäljning av varor och tjänster.
- Webnode är bäst i test när det kommer till enkelhet och prisvärdhet. Webnode erbjuder kostnadsfri publicering och premiumpaket från cirka 40 kr/mån. Nyligen har de dessutom lanserat sin AI-webbplatsbyggare för ännu enklare anpassning. Erbjuder också begränsade e-handelsfunktioner.
- WIX är perfekt för mer funktionalitet och e-handel. Har en av marknadens bästa drag-och-släpp-redigerare och erbjuder avancerade företagsverktyg. Deras premiumpaket börjar från cirka 110 kr/mån och gratisversion finns med begränsad domän.
- WordPress är bäst för de som vill ha en egen domän och stor anpassningsbarhet. Kräver viss teknisk kunskap och har en längre inlärningskurva. Är väldigt anpassningsbar med många plugins och teman. Tyvärr ingår ingen hosting (webbhotell) men du kan köpa hostingtjänster via exempelvis wordpress.com.
- Webflow är ett bra val för småföretag som vill ha en mer anpassningsbar tjänst. Webflow är det mest avancerade system som vi analyserat inom SaaS. Plattformen erbjuder drag-och-släpp-redigerare och ett stort appbibliotek. Gratisversion finns och deras premiumpaket börjar på cirka 140 kr/mån.
- Site123 är det enklaste verktyget för att snabbt bygga en hemsida för den totala nybörjaren. Perfekt för småföretag som prioriterar enkelhet och snabbhet. Deras premiumpaket börjar från cirka 80 kr/mån. Något begränsad funktionalitet jämfört med mer avancerade alternativ.
- För mer avancerade webbplatser och e-handel rekommenderar att du kollar in de bästa e-handelsplattformarna på marknaden.