Bästa verktyg vi testat för att göra företagslogga

Oavsett vilken e-handelsplattform eller affärsmodell du använder dig av när du startar ditt företag så kommer du att behöva skaffa en egen logga.

Det finns en hel del gratistjänster på internet, varav vissa är bättre än andra. Men ditt företags logga är så pass viktig att det nästan alltid är värt att betala lite pengar för att få den riktigt bra. Det finns tjänster där du kan betala ca. 60-150 USD och få en logga med favicon som håller god kvalitet. (*Favicon är en mindre typ av logga som visas i sidfönstrets flik högst upp i browsern. Mer om det nedan.)

Mitt råd är därför att beställa en professionellt designad logga. Det kostar förvisso lite mer med en manuellt designad logga än en logga som du skapar på egen hand via ett logoverktyg.

Men om du använder exempelvis Fivver (en av de absolut bästa marknadsplatserna för att anlita prisvärda och professionella designers), så kan du själv bestämma hur pass mycket du är villig att betala.

Vill du inte beställa en proffsdesignad logga kan du designa din logga själv. Välj då ett logo-verktyg som du kan testa gratis men som du kan betala en rimlig peng för att ladda ned en högupplöst logga med transparent bakgrund. (Rekommenderar faktiskt att du gör ett par versioner av din logotypen med vit bakgrund och en med transparent.)

Att tänka på innan du slösar bort din tid på att skapa logga för ditt företag:

 • Många gratistjänster ger dig inte den upplösning du behöver när du försöker ladda ned loggan.
 • Ett annat tricks som många logo makers kör med är att inte ge dig transparent bakgrund vilket du kommer att behöva.
 • Sist men inte minst, se upp för gratistjänster som ger dig en “gratis” logga men med vattenstämpel. Du vill med all säkerhet ha en logga utan vattenstämpel.

Oavsett om du väljer att använda en proffsdesigner eller att skapa din egen logga. Bör du räkna på en kostnad om ca 60-150$ för logga och favicon. En proffsdesignad logga kan i vissa fall kosta något mer men det beror lite på hur pass väldesignad logga du har behov av?

Här nedan går jag igenom några av de bästa verktygen som finns på marknaden för att på egen hand skapa sin logga.

 1. Fiverr (Bästa alternativ)
 2. Looka
 3. Canva
 4. Logaster
 5. Wix logo maker

Att tänka på innan du skapar din logotyp

Det finns några vanliga misstag som många entreprenörer som vill starta eget begår. Det beror förmodligen på att det är svårt för många nystartade företag att veta var företaget kommer att vara i framtiden.

Av den anledningen kanske man underskattar vikten av en bra företagslogga. Det är därför klokt att fundera lite innan du sätter igång med att antingen skapa en logga på egen hand alternativt om du vill beställa en proffsdesignad logotyp.

Många världsledande företag använder enkelt designade logotyper

Några vanliga missar:

 • Loggan får inte förknippas med konkurrerande företags logotyper. Gör en ordentlig research och se till att du väljer färger och design som sticker ut från andra företagsloggor inom din nisch. (Analysera även sekundära marknader där ditt företag kan komma att bli verksamt längre fram om det går så bra som du hoppas för ditt företag).
 • Färgerna som du har på loggan ska matcha färgerna på exempelvis din webbplats och eventuella andra kanaler som du vill figurera i (fysiska butiker, kampanjer etc). Olika färger kan skapa olika typer av känslor hos din målgrupp. Fundera innan du börjar skapa din logga vilka färger som ska ingå.
 • Det är vanligen bra att hålla sig till ett fåtal kulörer. Det kan vara bättre att välja en enkel design än för komplex logga. Detta beror naturligtvis på nisch och hur du vill att ditt företag ska uppfattas på din marknad. Men många internationellt stora företag (McDonalds, IBM, Google, 3M mfl.) har väldigt enkla logotyper.
 • Se till att du skapar en matchande “Favicon”. Din Favicon har en mycket lägre upplösning än din logga (vanligen 512×512 pixels). Du kan därför inte din favicon för detaljerad eftersom att den då uppfattas som plottrig och oprofessionell. Välj istället en bokstav eller symbol som passar ditt varumärke. Färgen bör vara densamma som din logga.
Ditt företags favicon ska vara enkelt designad utan detaljer. Upplösningen ska vara 512 x 512 px.

Bästa sätt att skapa egen företagslogga

Det finns flera bra verktyg på marknaden för att du ska kunna skapa din egen logo gratis. Som jag nämnt är det dock nästan alltid lönt att betala för att få tillgång till bra kvalitet avseende format och upplösning.

Verktygen nedan är avsedda för kreativa personer som inte har kunskaper i exempelvis grafisk design. Har du kunskap och erfarenhet av att använda mer avancerade program? Gör då din egen logga i photoshop alternativt välj ett annat program som är avsett för professionella designers.

Rekommenderade plattformar och program för att skapa logga för nybörjare med ett professionellt resultat:

bäst i test logo maker

Som jag nämnt tidigare är det något dyrare att köpa en logga som designas av ett proffs. Men räkna med att merkostnaden är mer eller mindre försumbar.

Genom att anlita ett proffs får du för det första ett bättre resultat än vad du klarar av att åstadkomma på egen hand med hjälp av något designverktyg. Men kanske ännu viktigare, du kommer att spara en hel del tid på att låta ett proffs skapa ditt företags logga.

För att anlita en proffsdesigner som gör din logga åt dig, rekommenderar vi Fiverr. Fiverr är en marknadsplats där du kan få kontakt med olika designers och jämföra priser. Du kan även se olika grafiska designers jobbportfolios för att få en idé om vad du kan förvänta dig.

Du kan välja att använda en billig grafisk designer om du har en snäv budget men glöm inte att en väldesignad logga är en av de mest fundamentala byggstenarna av ditt varumärke. Du bör därför spendera ca. 150$ eller mer för att få en väldesignad logga som passar ditt varumärke och företagsidentitet.

Se till att du får bra kontakt med din designer och att det ingår revisioner av logotypen i priset. Den första versionen av loggan blir sällan perfekt. Det är däremot vanligt att en logga behöver revideras ett par gånger innan den blir fulländad.

Ett annat tips när du väljer designer som ska skapa din företagslogga, är att välja en person som är väl bevandrad i den kultur där ditt företag ska vara verksamt.

Det finns riktigt bra designers i exempelvis Asien och i Indien men det kan vara svårt att förmedla estetiska koncept och idéer som i många fall är subtila för exempelvis den svenska marknaden.

Så välj alltid att använda en designer som enkelt kan relatera till din målgrupp på en viss geografiska marknad. OBS. att Fiverr även har ett Logoverktyg men om du ska skapa din logga själv kan du istället testa Looka som är det bästa logoverktyget på marknaden (se nedan).

Kolla in Fiverr’s markandsplats och sök inspiration från olika designers här.

(2) AI-genera din logga med Looka

Designa logotyp för företag

Looka är ett lättanvänt, prisvärt och bra verktyg för att göra loggor. Faktum är att Looka är det bästa verktyget vi känner till på marknaden för den som på egen hand vill skapa en snygg och väldesignad logga. Fördelarna med Looka är att du kan skaffa en snygg företagslogga förhållandevis billigt och snabbt.

En nackdel med i princip alla logomakers på marknaden som vi vill göra dig uppmärksam på, är att de i många fall marknadsför sig som billigare än vad de faktiskt är.

Looka har exempelvis en prisplan (“Basic Logo Package”) för enbart 20$. Men med Basic-paketet får du inte tillgång till högupplösta filer, vilket du med all sannolikhet har behov av.

Räkna därför med att behöva köpa Lookas “Premium Logo Package”. Premiumpaketet kostar förvisso 65 dollar men bör ändå ses som ett prisvärt alternativ om du jämför med sämre logomakers på marknaden eller om du rentav överväger att skaffa en proffsdesignad logga.

Vad som i övrigt gör Looka till ett av de bästa systemen på marknaden för att skapa sin logga är att man har lyckats skapa ett verktyg som genererar väldesignade loggor även för den som inte är estetiskt lagd. Med hjälp av artificiell intelligens i kombination med hög grad av anpassningsbarhet kan i princip vem som helst ta fram en unik och stilren logga. AI gör att loggan enkelt kan anpassas till en viss marknadsspecifik nisch.

 • Kan testas gratis.
 • Hög grad av anpassningsbarhet.
 • AI som ger förutsättningar att göra din logga branschspecifik och unik
 • Ett av de mest moderna och prisvärda system som finns på marknaden för att göra loggor.

Testa Looka och läs mer här!

(3) Designa din företagslogga med Canva

Canva är en väldigt bred tjänst som ger dig verktyg a allt från att skapa CV till egen företagslogga. Canva är även ett bra verktyg för att exempelvis skapa kampanjer och marknadsföring via Facebook och Instagram.

Som användare kan du göra väldigt mycket utan att behöva betala. Oavsett om du bygger din logga med Canva eller annat verktyg så är det helt klart lönt att kolla in Canvas tjänsteutbud. Programmet kan användas för allehanda behov som du helt säkert kommer att ha stor nytta av längre fram.

Med Canva får du tillgång till massvis av fördefinierade mallar och designer. Förutom ditt företags logotyp, kan du designa presentationer, dokument, inlägg för sociala medier, videos och massvis av andra saker.

Förutom att vara ett bra designverktyg för entreprenörer med en liten budget, är Canva en bra plattform för att lagra och dela information. Du kan exempelvis använda plattformens molntjänst tillsammans med dina kollegor eller team för att i realtid designa och utforma material.

Canva är ett modernt och lättanvänt samarbetsverktyg för att lagra och dela bilder, designer och annat grafiskt material.

(4) Logaster, ett populärt verktyg för att göra egen logotyp

Logaster är förmodligen ett av de bästa verktygen på marknaden. Programmet påminner på många vis om Canva (Se nedan). En skillnad är att Logaster är något mer specialiserade och nischade mot användare som vill skapa logga till företag medan Canva är en mer generell tjänst.

Logaster är dessutom inte riktigt lika välkänt som Canva är vilket minimerar risken för att din logga ska förknippas med andra företags logotyper.

Logaster går att använda gratis, det kan vara ett bra sätt för att testa tjänsten. Räkna dock att behöva betala för din design för att slippa vattenstämpel på ditt verk. Logasters priser ligger relativt lågt i förhållande till vad du får och starta från 19.99 dollar (engångskostnad).

(5) Gör din företagslogga gratis med Wix logo maker

Wix är i första hand en SaaS-lösning för webbutiker och hemsidor. Om det är så att du överväger att använda Wix för din webshop, då rekommenderar jag att du överväger att använda plattformens logo maker.

Tjänsten är gratis och enkel att använda. (OBS. precis som de flesta övriga verktyg måste du betala för att ladda ned en högupplöst logga men priserna är låga i förhållande till vad du faktiskt får.).

Wix logo maker skiljer sig lite från övriga alternativ. Du skickas inte direkt till ett designverktyg där du skapar din logga. Istället får du först besvara en del frågor om exempelvis inom vilken nisch ditt företag ska vara verksamt och vilken typ av produkt som du planerar att sälja?

Wix är en enormt stor plattform med flera miljoner användare runt om i världen. Av den anledningen har Wix ett väldigt stort utbud av olika mallar och teckensnitt i sin databas. För att göra det enkelt för dig som användare att hitta rätt design för din typ av verksamhet styrs du in på designer som är av relevans för ditt behov.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Picture of Jacob Bartoletti

Jacob Bartoletti

Jacob är specialiserad inom e-handel, digital marknadsföring och detaljhandel. Han skriver regelbundet artiklar relaterade till e-handel och marknadsföring. Hans artiklar publiceras och uppmärksammas på Nordboost.se såväl som flera av Sveriges främsta nyhetssidor och webbplatser inom områdena.