Hitta den billigaste frakten: Så mycket kostar frakt och paket

Oavsett om du redan säljer på nätet eller om du vill starta igång en e-handel så bör du sätta dig in i hur du på bästa vis kan hitta den bästa och billigaste fraktlösningen för ditt företag.

Frakt och logistik är en stor fråga och en viktig parameter för att bedriva framgångsrik distanshandel. Både små och stora företag kan spara stora pengar på att med omsorg välja det fraktbolag och fraktavtal som kan ge bäst priser.

Dessutom är effektiv frakt avgörande för att du ska kunna leverera paket och beställda produkter till dina kunder på ett professionellt sätt. Genom att göra ett omsorgsfullt val av fraktbolag kan du dessutom minimera utsläpp och påverkan på miljö.

När du sätter dig in kostnader som kommer av frakt kan du göra kloka val. Priserna för frakt kan skilja såg åt ordentligt mellan de olika fraktföretagen som dominerar på de marknader där ditt företag är verksamt. I den här artikeln får du matnyttig information om vad frakt av paket inom Sverige faktiskt kostar.

Det går i vissa fall att förhandla om priser med fraktbolag men generellt sett är det svårt för små företag att få rabatt på officiella frakttabeller.

Av den anledningen kan det vara smart att gå via ett bolag som konsoliderar spend från flera företag och på så vis förhandlar med en större summa pengar.

Vi rekommenderar Förhandlat som är en partner till Nordboost. Via förhandlat får du upp till 55% lägre priser på frakt.

“Du får 500kr i rabatt och upp till 55% lägre fraktpriser!”

Genom att använda Förhandlats fraktavtal får du alltså extremt billig frakt och företag som använder Förhandlats företagsrabatter får dessutom 500 kr i rabatt via Norboosts erbjudande.

Läs mer om hur du kan ta del av vårt erbjudande här!

så mycket kostar frakt med dhl

Fraktkostnader och vad det kostar att skicka paket

Trots att det borde vara relativt enkelt att hålla ner fraktkostnaderna och välja det fraktbolag som ger de lägsta priserna är det faktiskt inte alltid så lätt som man tror. Olika fraktbolag kan vara fördelaktiga att använda på olika marknader. Dessutom är många fraktbolag nischade mot en viss typ av kund.

Det är alltså inte per automatik så att ett fraktbolag alltid är det billigaste alternativet för alla företag. Frakt och logistik är komplext och i vissa fall är det klokt att teckna flera fraktavtal för att kunna använda det avtal som för stunden är billigast.

Det finns olika faktorer som är avgörande när det kommer till att beräkna fraktkostnad. Givetvis är storleken på paket och vikt avgörande. Men fraktpriser varierar också i regel beroende var dina beställare finns och vilken typ av transport som används vilket i sin tur kan påverka leveranstiderna.

Vill du exempelvis veta hur mycket kostar frakt inom sverige? Då bör du göra ett enklare räkneexempel där du jämför de olika fraktbolagens aktuella portotabeller och prislistor.

Vilket fraktbolag är billigast?

Det är knepigt att jämföra priser och se vilket fraktbolag som är billigast i Sverige. I vårt räkneexempel låtsas vi att vi att avsändare är bedriver en ehandel och ska skicka en order som avset ett par jeans till en kund. För det här specifika caset behöver vi uppskatta ungefär hur mycket ett par jeans väger? Låt säga att ett par jeans väger ca. 600 gram.

fraktbolag som är billiga

För att kunna hitta det bästa fraktpriserna krävs dock att du utöver försändelsens vikt, sätter dig in och gör en uppskattning av själva volymen. Många fraktbolag erbjuder bra priser på emballerade kuvert som kan fyllas med upp till 1 kg.

Problemet är att ett par jeans inte ryms i ett normalstort kuvert. Du kan alltså inte enbart jämföra fraktpris baserat på vikt. Dessutom kan inrikes frakt kosta olika mycket beroende på från var du ska skicka och var din mottagare befinner sig.

Du behöver också ta ställning till hur du vill att paket levereras till dina kunder. Ska de hämta upp hos ett ombud eller ska du leverera till kundens dörr?

Givetvis är leveranstider också en faktor som har stor inverkan på prissättningen. När vi jämför priserna på frakt i sverige, finns det dock en faktor som sticker ut mer än någon annan! Du måste ha ett förhandlat fraktavtal för att få ett någorlunda billigt fraktpris.

För stora företag som dagligen skickar stora ordervolymer kan det vara värt att på egen hand upphandla fraktavtal. Men för framförallt mindre och medelstora bolag blir det allt vanligare att gå via en marknadsplats eller partner som kan förhandla priserna åt en.

Vi rekommenderar Förhandlat som är en svensk tjänst som ger dig upp emot 55% billigare fraktavtal. (Nordboost ger även 500 kr i rabatt på medlemskap hos Förhandlat.)

så mycket kostar dhl

Det finns dock många lösningar på marknaden. Många e-handlare väljer idag att lägga hela logistikansvaret på en tredje part. Såkallad Tredjepartslogistik (3PL) innebär att du låter en extern part ta hand om både fraktavtal och logistik. Den här typen av företag kan vanligen ha avtal med flera fraktbolag, vilket i många fall kan ge en mer dynamisk och priseffektiv lösning än om du enbart använder ett fraktavtal för dina försändelser.

Om man jämför de olika priserna som förekommer hos några välkända fraktbolag kan vi se att prislistorna inte är helt enkla att jämföra. Det blir alltså lite som att jämföra äpplen med päron. Men vår undersökning visar att ett par jeans kostar ungefär 90-122 kr att leverera till ett ombud i Sverige inom 1-3 dagar.

Med ett förhandlat fraktavtal kan du räkna med att halvera dessa priser!

så hittar du billigaste fraktalternativet

Här är några av de fraktlösningar som är populära på den svenska marknaden:

  • Shipmondo erbjuder en fraklösning som gör det möjligt för användare att få tillgång till bra fraktavtal från olika fraktbolag. Med Shipmondos lösning kan du boka frakt hos olika bolag på ett och samma ställe. Du kan även lägga in dina egna fraktavtal i Shipmondos fraktportal. Läs mer om Shipmondo här!
  • DHL är ett stort fraktbolag med ett heltäckande utbud av frakttjänster både i Sverige så väl som utomlands. DHL erbjuder flera service points runt om i Sverige vilket medför en billigare typ av frakt än leverns till mottagarens adress. Läs mer här om vad det kostar att skicka paket med DHL. Som nämnt erbjuder vi en rabatt på medlemskap hos Förhandlat som i sin tur ger ditt företag tillgång till ett förhandlat fraktavtal med DHL. Du kan även nyttja fraktavtalet via exempelvis andra fraktportaler som redan har förhandlade priser med DHL (för att få tillgång till ännu lägre priser.)
  • Postnord används av tiotusentals företag på den nordiska marknaden och är ett av de största logistikbolagen i Sverige och Danmark. Postnord erbjuder olika tjänstelösningar för olika typer av företagskunder. Postnord är idag integrerat med WooCommerce och Klarna Checkout vilket medför att du kan undvika en hel del manuell handpåläggning för att administrera frakt. Dessutom kan du ge dina kunder specifika fraktval i din checkout där de exempelvis kan välja om de vill få paket levererade till dörren eller via ombud och paketboxar.
    Postnord har bra täckning på den nordiska marknaden och en portal som gör det enkelt för användare att boka frakter i en digitaliserad miljö.
  • BudBee är en svensk kvalitetstjänst som numera erbjuder leveranser till flera länder i Europa. BudBee erbjuder personlig överlämning av paket vilket kan vara ett mervärde då det av kunden kan uppfattas som en mer personlig leverans. Utöver detta finns det flera smarta och unika lösningar som du får tillgång till via BudBee. Därav exempelvis ett boxsystem som gör BudBee till ett av de bolag med bäst täckning i Sverige. BudBess sticker i övrigt ut som ett modernt fraktalternativ när det gäller teknik. Tjänsten är exempelvis integrerad med Shopfiys e-handelsplattform. Lär mer om hur Shopify fungerar här.
  • DB Schenker är ytterligare ett bolag som är väletablerat på den svenska marknaden. DB Schenker är ett av de största företagen i branschen inte enbart i Sverige utan i Europa och erbjduer landtransporter till ombud på fler än 1700 platser i Sverige. En fördel med DB Schenker är att de erbjuder en komplett logistiklösning. För e-handlare erbjuder Schenker ett TA-system som gör det möjligt att helt digitalt boka hämtningar och hantera transportdokument.