Leverantörer och grossister för dropshipping

Vi har tidigare skrivit om dropshipping i Sverige och vilka utmaningar som den här affärsmodellen faktiskt innebär för svenska e-handlare.

Eftersom att dropshipping är förhållandevis knepigt när det gäller leveranser som kommer utifrån EU har det utvecklats andra lösningar på marknaden som är anpassade för återförsäljare på den europeiska marknaden.

Den enklaste lösningen är marknadsplatser som ger användare tillgång till produkter som kan dropshippas från olika leverantörer.

Fördelen med att använda en eller fler marknadsplatser, är att du snabbt kan testa nya produkter och byta ut artiklar som säljer dåligt mot produkter med bättre potential.

Att använda en marknadsplats för dropshipping innebär att du slipper att krångla med avtalsvillkor, prisförhandlingar och övriga villkor som ska gälla. Allt detta regleras av marknadsplatsen.

Leverantörer och återförsäljare som är anslutna till tjänsten måste acceptera de villkor och krav som formaliserats av marknadsplatsen; vilket gör det enkelt att använda den här typen av tjänst.

Nackdelarna kan vara att det kan vara svårt att hitta unika produkter. Dessutom finns det marknadsplatser vars leverantörer och grossister huvudsakligen har sitt säte i Asien. Då måste du sortera ut leverantörer på egen hand som kan erbjuda dropshipping till länder inom Europa.

Det finns dock ett par bra europeiska marknadsplatser för dropshipping. En nackdel med dessa kan vara att produktpriser är relativt höga i jämförelse med exempelvis Aliexpress.

Det finns även en hel del grossister som samarbetar med återförsäljare inom EU. Här finns det en stor potential för svenska e-handlare som tar sig tid att söka upp och kontakta dessa företag för att få till ett samarbete. Grossister kan i vissa fall ge återförsäljare förmånliga villkor och priser.

Nackdelen är att tid måste läggas på administration och överenskommelser om vilka villkor som ska gälla. Dessutom blir det i många fall betydligt bökigare att byta ut produkter mot nya. Den här typen av samarbete kommer vanligen med ett visst åtagande och kräver i vissa fall att man kan uppvisa stabila försäljningsvolymer.

Det finns alltså flera möjliga lösningar för den som vill sälja via dropshipping både i Sverige, övriga EU-länder eller utanför EU.

Här nedan har jag listat de leverantörer som kan vara av intresse för den som vill testa dropshipping.

(1) Oberlo: Marknadsplats och app till Shopify

Oberlo är extremt stora i framförallt USA men har de senaste åren även fått allt fler användare i Europa. För att kunna använda dig av Oberlo krävs att du är användare av Shopifys e-handelsplattform.

Oberlo ger dig enkelt förklarat tillgång till produkter från Aliexpress som kan dropshippas till dina kunder. Är det så att du vill sälja på den Europeiska marknaden så kan Oberlo vara ett funktionellt alternativ. Oberlo har nämligen till skillnad från Aliexpress även vissa Europeiska leverantörer (alternativt Asiatiska leverantörer med lager inom EU) anslutna till sin marknadsplats. Det innebär att det går att skilja agnarna från vetet och dropshippa de produkter som kan levereras från lager inom Europa.

En fördel med Oberlo är att tjänsten är gratis. Du kan testa dig fram och förlorar inte mer än investerad tid. En förutsättning är att du använder Shopify som du kan testa gratis i 14 dagar.

(2) AppScenic en relativt ny men riktigt bra tjänst för EU

så fungerar appscenic

AppScenic är en relativt ny tjänst som var fullkomlig okänd för bara några år sedan. Precis som med Oberlo får du tillgång till mängder med produkter som du kan dropshippa med AppScenic mjukvara som är helt integrerad med Shopify och WooCommerce.

Fördelen med att använda AppScenic som är fullt integrerad med din wehsop är att du kan synkronisera data. Du kan alltså ge dina kunder möjlighet att spåra sina beställningar och i vissa fall se lagerstatus eller helt enkelt informera kunden om att en vara för närvarande är slut på lagret.

En annan stor fördel med AppScenic är att tjänster ger dig tillgång till produkter som dropshippas från från lager förlagda i framförallt Europa och UK (eller i vissa fall USA och Kanada).

Det innebär att det blir enklare att sälja produkter via dropshipping till länder inom EU. Du kan alltså räkna med bra leveranstider men kanske ännu viktigare, det blir enormt mycket enklare att leverera produkter från leverantörer inom EU till exempelvis Sverige.

AppScenis växer så att det knakar och det tillkommer ständigt nya leverantörer som ansluter sig till AppScenics system! Funderar du på att använda dropshipping, då är AppScenic ett hett alternativ nu. Redan idag får du tillgång till +500 000 artiklar för dropshipping via AppScenic och utbudet ökar konstant.

Här hittar du mer information om hur du kommer igång med AppScenic

(3) SaleHoo ett ytterligare alternativ för återförsäljare inom EU

SaleHoo påminner på många vis om Oberlo. Marknadsplatsen har en integration med Shopify vilket innebär att du kan koppla på dropshipping i din webshop med SaleHoo och få tillgång till tusentals artiklar som du snabbt kan lägga ut till försäljning.

Det jag gillar med SaleHoo är dock att du kan använda tjänsten för att komma i kontakt med grossister inom Europa som erbjuder dropshipping på den svenska marknaden. Det här är ett stort plus eftersom att du på så vis slipper just alla de problem som många e-handlare i Sverige har med exempelvis Aliexpress, vars leverantörsbas är lokaliserad utanför europeiska unionen.

Istället för att söka på internet (vilket jag tycker att man också ska göra), kan du direkt få tillgång till grossister och leverantörer inom europa som erbjuder dropshipping på den svenska marknaden. Här kan du läsa mer om hur SaleHoo kan koppla ihop dig med europeiska leverantörer.

(4) BigBuy: En enkel men begränsad lösning

BigBuy är den enklaste formen av grossistlösning för e-handlare med kundbas inom Europa. BigBuy är alltså ingen marknadsplats till skillnad från exempelvis Oberlo, eller SaleHoo, Alidropship etc.

BigBuy är en form av grossist som riktar sig till e-handlare som jobbar med dropshipping. Fördelarna är enkelheten. BigBuy är integrerat och redo att användas med flera av största och mest populära e-handelsplattformarna på marknaden (B2C). Du kan exempelvis koppla på BigBuys plattform med Shopify, Magento, Prestashop, WooCommerce. Dessutom är integration med både Wix och BigCommerce är dessutom på gång.

Använder du Prestashop eller Shopify kan du dessutom få hjälp att sätta upp en mer eller mindre färdig nätbutik med ett av BigBuys teman. Du kan alltså i princip börja från noll och på väldigt kort tid få upp en webbutik med produkter som är färdiga att levereras till dina kunder.

Nackdelen med BigBuy är enligt mig att produkterna kommer från ett och samma ställe. Ska du enbart använda BigBuys sortiment kommer det att bli svårt att erbjuda unika produkter. Det är även enkelt för dina konkurrenter att sälja motsvarande artiklar som du har i din webshop. Dessutom är utbudet av produkter, enligt min mening, inte fullt så bra som det verkar vid en första anblick.

BigBuy är dessutom inte producent. Det innebär att priserna kan vara relativ höga i jämförelse om du lyckas dropshippa direkt från leverantör till kund.

Jag tror att BigBuy kan vara ett intressant alternativ i kombination med produkter från även andra grossister och leverantörer. Men det beror naturligtvis helt på din strategi, marknad och nisch.

(5) Source Low

Source Low är en av mest snabbväxande portaler som finns på marknaden. Source Low är gratis att använda och koppla ihop dig med olika leverantörer som erbjuder dropshipping. Det här en tjänst som är värd att kolla in för att komma i kontakt med leverantörer inom B2B.

Räkna med att behöva lägga ned avsevärt med tid för att hitta leverantörer som faktiskt har möjlighet att dropshippa till Sverige. Du bör också räkna med att behöva lägga ned bra mycket mer tid på att förhandla och komma överens om vad som ska gälla än om du använder en marknadsplats för dropshipping.

Då andra sidan kan du få kontakt med leverantörer som kan erbjuda precis det du söker.

(6) Alidropship – För dig som använder WooCommerce

Alidropship är lösningen för dig som vill använda Oberlo men som inte vill använda Shopifys plattform. En fördel med Alidropship är att du kan beställa en färdig webbutik som levereras förkonfigurerad med Alidropship.

Det här kan vara ett bra alternativ för den som använder exempelvis WooCommerce och som vill dropshippa på icke-europeiska marknader. Alidropship har även vissa leverantörer som har möjlighet att leverera inom EU men här får man precis som med Oberlo göra ett gediget detektivarbete för att förstå vilka leverantörer som jobbar med dropshipping via återförsäljare inom EU.

Alidropship är till skillnad från Oberlo inte helt gratis. Läs mer om priser och hur du kommer igång här.

(7) Spocket – Ytterligare ett alternativ för både USA och EU

Spocket är en tjänst som fungerar som en slags marknadsplats. Plattformen är kompatibel med flera av de internationellt ledande e-handelsplattformarna (B2C) såsom: Shopify, Wix, BigCommerce och WooCommerce.

Sprocket marknadsför sig själva som ett alternativ som passar både återförsäljare i USA som EU men faktum är att utbudet av produkter på den europeiska marknaden är förhållandevis dåligt. De flesta leverantörer som du kan dripshippa ifrån är etablerade på den amerikanska marknaden. Men det finns undantag så ta dig tid och kollla igenom deras utbud av produkter för dropshipping inom EU.

En fördel med Spocket är att du kan testa tjänsten gratis för att bilda dig en uppfattning om utbudet av artiklar är av intresse för din verksamhet. Här kan du läsa mer och testa Spocket gratis.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Jacob Bartoletti

Jacob Bartoletti

Jacob är specialiserad inom e-handel, digital marknadsföring och detaljhandel. Han skriver regelbundet artiklar relaterade till e-handel och marknadsföring. Hans artiklar publiceras och uppmärksammas på Nordboost.se såväl som flera av Sveriges främsta nyhetssidor och webbplatser inom områdena.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *