Så funkar Swish för företag i Sverige

Företagsswish som numera är en allt vanligare transaktionstjänst lanserades redan 2014 på den svenska marknaden. Sedan dess har användandet av Swish ökat markant bland både privatpersoner och företag på den svenska marknaden.

Inget tyder på att Swish kommer minska i popularitet bland handlare i Sverige.

De senaste åren har Swish blivit allt mer vanligt att erbjuda som betaltjänst och det är idag många e-handlare som väljer att integrera sin checkout med Swish i kombination med exempelvis kortbetalning.

Sedan 2016 har Swish varit möjligt att använda som betaltjänst för e-handlare (Swish Handel). För att komma igång med swish för företag krävs att du är ansluten till en svensk bank. Det krävs nämligen ett avtal för att du ska kunna använda Swish i din kassa eller checkout.

Swishavtalet utfärdas via ditt företags bank som tar ut en avgift för att du ska kunna använda Swish för handel.

En skillnaden med att använda Swish som privatperson och som företagare är att du som företagare får ett unikt Swish-nummer av din bank. Numret kopplas därefter till ditt företagskonto.

Vilka banker är anslutna?

Swish är kanske inte som många tror ett företag i likhet med exempelvis Klarna och andra betallösningar. Swish är från början ett samarbete mellan 6 av Sveriges banker. Idag har Swish blivit en så populär och utbredd betaltjänst att fler banker, utöver de sex ursprungliga, har anslutit fler företag anslutit sig till Swish.

De banker som är anslutna till Swish är:

  • Danske bank
  • Handelsbanken
  • Länsförsäkringar
  • Marginalen Bank
  • Nordea
  • SEB
  • Sparbanken Syd
  • Swedbank och Sparbankerna

Vad kostar Swish för företag och e-handlare?

Swish till företag kräver alltså att du ansluter ditt företag till Swish via en bank. Banken kommer att ta ut en avgift för att låta ditt företag använda Swish. Avgiften är inte som jag ser det helt transparent och varierar beroende på vilken bank som ditt företag väljer att använda.

För att ta reda på vad det kostar att använda Swish, krävs att du kontaktar din bank. I vissa fall presenteras priserna klart och tydligt på Bankens hemsida.

Det finns två typer av Swishtjänster som är avsedda för företag: Swish Handel och Swish Företag.

För att ta betalt med Swish via din webshop krävs att du ansluter till tjänsten Swish Handel. De flesta banker tar ut en fast avgift för att ansluta din webbutik till Swish Handen. Dessutom erläggs en avgift per transaktion när du tar betalt med Swish. Det kan även förekommande löpande avgifter för att vara ansluten till Swish Handel.

Swish Företag som alltså är en helt annan typ av tjänst, används typiskt av den som driver en enskild firma eller av föreningar och företag som helt enkelt inte vill använda vare sig av kassa eller kortläsare.

Tjänsten är avsedd för att betalning ska kunna genomföras på ett enkelt sätt.

Eftersom att det är svårt att få en tydlig översikt över vad Swish kostar för företag, har jag sammanställt priserna som jag hittat hos respektive bank nedan.

Pris för Swish Handel

BANKANSLUTNINGSAVGIFTLÖPANDE AVGIFTAVGIFT PÅ TRANSAKTIONER
Danske Bank475 kr50 kr / mån2 kr / transaktion (0-100 kr)
2,50 kr / transaktion (101-1000 kr)
3 kr / transaktion (+1000 kr)
Handelsbanken795 kr85 kr / mån1,75 kr / transaktion
Länsförsäkringar750 kr0 kr 2 kr / transaktion (0-100 kr)
3 kr / transaktion (101-500 kr)
5 kr / transaktion (+500 kr – 150 k)
Nordea500 kr50 kr / mån1,50 kr / transaktion + 0,3% (max 10 kr)
SEB0 kr60 kr / mån3 kr / transaktion
Swedbank1100 kr50 kr / mån3 kr / transaktion
Källa: Bankernas respektive hemsidor och priser som inhämtats vid kontakt med banker (då priser inte varit publicerade eller sökbara på banks hemsida. ) OBS. att priser kan förändras över tid. Prislistan ovan bör därför ses som en indikation. Ta kontakt med respektive bank för att ta reda på dagsaktuell prissättning.)

Pris för Swish Företag

BANKANSLUTNINGSAVGIFTLÖPANDE AVGIFTAVGIFT PÅ TRANSAKTIONER
Danske Bank0 kr10 kr / mån2,50 kr / transaktion
Handelsbanken495 kr49 kr / mån1,75 kr / transaktion
Länsförsäkringar0 kr400 kr / år1 kr / transaktion (0-100 kr)
1,50 kr / transaktion (101-150 k)
Nordea0 kr500 kr / år1,50 kr / transaktion
SEB0 kr40 kr / mån2,50 kr / transaktion
Swedbank1100 kr50 kr / mån2 kr / transaktion
Källa: Bankernas respektive hemsidor och priser som inhämtats vid kontakt med banker (då priser inte varit publicerade eller sökbara på banks hemsida. ) OBS. att priser kan förändras över tid. Prislistan ovan bör därför ses som en indikation. Ta kontakt med respektive bank för att ta reda på dagsaktuell prissättning.)

Vanliga frågor

Hur hittar man swisnummer?

För att få reda på ditt swishnummer bör du kontakta din bank. Numret ser ut som ett vanligt mobiltelefonnummer med 10 siffror.

Är Swish gratis om jag redan är företagskund?

Nej, banken tar vanligen ut både en anslutningsavgift i kombination med en löpande avgift och en transaktionsavgift.

Är jag bunden att använda Swish med bankens egenutvecklade checkout eller betalsystem?

Nej, du kan använda flera oberoende betalsystem som är kompatibla med Swish. Det har alltså ingen betydelse vilken bank du använder för ditt företag. Exempel på betallösningar som är integrerade med Swish är: Bambora, Adyen, Mondido och flera andra betaltjänster.