Hem » E-handel » Oberlo

Att känna till innan du testar Oberlo i Sverige

Har du fått nys om Oberlo som ett bra och enkelt alternativ för dropshipping?

Då ska du först läsa den här artikeln innan du börjar.

I framförallt Sverige, är dropshipping inte så enkelt som man kanske tror vid en första anblick. Innan du väljer att testa Oberlo så bör du därför bilda dig en uppfattning om för- och nackdelarna med Oberlo.

I den här artikeln förklarar jag lite mer ingående vad Oberlo är och vad du bör känna till redan innan du sätter igång med att förverkliga dina affärsplaner.

Så först av allt vad är Oberlo?

Oberlo är enkelt förklarat en app som enbart kan användas med Shopifys e-handelsplattform. Tjänsten är superenkel att använda och dessutom gratis att använda. Det finns förvisso även betalplaner som ger dig ytterligare fördelar som inte ingår i gratisplanen. Här kan du läsa mer om priserna och vad som ingår i respektive plan.

Oavsett, kostnaden för att nyttja den här appen är det minsta du ska oroa dig för. (Som jag nämnt kan du använda tjänsten helt gratis och testa).

Det du ska oroa dig för är att inte slänga bort din tid i onödan. Väldigt många entreprenörer i Sverige försöker sig på dropshipping och ger upp innan de ens nått halvvägs.

Den största orsaken till att många entreprenörer i Sverige misslyckas, beror på att många tror att dropshipping i Europa fungerar precis som på den amerikanska marknaden.

Så är det inte.

Gå till sammanfattningen >


Så funkar det

För att använda Oberlo ska du alltså först bygga en webshop med Shopify. Shopify kan du testa gratis i 14 dagar här, därefter måste du betala för att använda plattformen.

Är du seriös med dina planer på att starta en egen e-handel med Shopify så ska du ta en titt på Nordboost distanskurs i Shopify som ger dig riktigt bra förutsättningar för att på egen hand skapa en webbutik för den svenska marknaden.

Rent teoretiskt kan du alltså sätta upp en webshop för dropshipping gratis. Du registrerar ett användarkonto med Shopify. Sen är det bara att du laddar hem och installerar Obelro.

Det låter kanske enkelt och det är det också. Problemet är att det finns andra fallgropar som du ska akta dig för.

“Utmaningen består inte huvudsakligen i att skapa en webshop och installera Oberlo.”

Svårigheten ligger nämligen i att hitta en produkt som går att dropshippa och sälja på den svenska marknaden. Du måste dessutom beakta de relativt låga marginaler som kan förekomma med dropshipping.

Oberlo är i princip en integration med Aliexpress. När du kopplar på Oberlo kommer du alltså åt massvis av produkter från olika leverantörer vars information (produktbilder, produktbeskrivningar, etc.) kan importeras in direkt i din webshop.

Problemet är att många av dessa leverantörer är baserade i Asien. För att du ska kunna sälja produkter från Asien på den svenska marknaden måste produkterna tullas in i EU. Därefter kan de säljas på den svenska marknaden (eller annat EU land). Av den anledningen blir det svårt att dropshippa via Oberlo och många missar detta extrasteg redan innan de sätter igång.

Har jag förstört dina drömmar om dropshipping nu?

Ge inte upp. Det finns massvis av entreprenörer som lyckas med dropshipping med Oberlo. Bara för att det är svårt innebär det inte att det är omöjligt.

Faktum är att om dropshipping med exempelvis Oberlo vore enkelt, då hade förmodligen någon annan redan genomfört din affärsidé. Själva fördelen med dropshipping inom Eu består i att det faktiskt är rätt klurigt att lista ut hur man ska gå tillväga för att lyckas.

“När du väl listat ut hur du ska gå tillväga har du en egen marknadsnisch och en unik affärsmodell!”

Oberlo ger faktiskt möjlighet att dropshippa produkter inom EU men här måste man göra ett ganska gediget arbete för att hitta de leverantörer som faktiskt har förmåga att leverera till kunder på den europeiska marknaden.

Jag har i ett tidigare inlägg beskrivit den här processen. Du kan välja leverantörer som lagerhåller inom EU alternativt så går man via en agent som kan fungera som en mellanhand och hjälpa dig med att leverera direkt till kunder inom EU.

Att tänka på när du väljer produkter

Förutom att du måste försäkra dig om att dina produkter alltså ska kunna levereras på ett smidigt sätt inom Europa (ifall det är så att du vill sälja på den europeiska marknaden). Behöver du även fundera över följande:

 • Minimum kvantiteter – Även med dropshipping kan det krävas att du beställer en viss volym för att en leverantör ska vilja samarbeta med dig. I så fall kan det krävas att du använder en agent som i princip kan hantera importen/lagerhållningen av dessa artiklar.
  Moms – Du behöver räkna med att dina utpriser även ska täcka moms som du måste betala på din marknad inom EU.
  Förpackning, produktbilder, design – Väldigt mycket av det du finner på Oberlo (via Aliexpress) uppfyller inte marknadsmässig krav för att du ska lyckas marknadsföra och sälja produkten i fråga inom Europa. Möjligen kan du lyckas via marknadsplatser såsom Amazon, men jag rekommenderar starkt att fokusera på produkter som inte enbart är bra (och fyller en funktion) utan produkter som även ser bra ut och som du med stolthet kan sätta ditt varumärke på.

  Det här kan innebära att du måste göra vissa förändringar i produkten men kanske ännu vanligare är att du behöver ompaketera produkten på ett sådant vis så att du kan lyckas med att marknadsföra och sälja produkten i fråga.

  Räkna med att behöva fotografera produkten och i vissa fall även förse förpackningen med nya produktbilder. Du måste även skriva om produktbeskrivning och göra den mer riktad och säljande. Här kan det vara smart att använda ett verktyg som kan identifiera sökord av relevans för din produkt. På så vis kan du sökoptimera produktbeskrivningen.
 • Kontrollera om produkten är godkänd att sälja på din marknad. Gäller framförallt produkter som riktar sig till utsatta målgrupper, exempelvis barn och produkttyper som på annat vis kan vara direkt farliga (knivar, vassa verktyg etc.)
 • Ledtider och lager – Om du ska sälja en eller ett fåtal produkter via dropshipping så gäller det att produkten finns på lager hos din leverantör när dina kunder väl ska köpa. Här gäller det att ha en bra relation med sin leverantör vilket är svårt när det kommer till dropshipping från Asien. Investera därför tid i att säkerställa att produkten inte tar slut hos din leverantör.

Att sälja produkter på annan marknad

Det finns även flera duktiga e-handlare som lyckas med dropshipping med Oberlo på andra marknader så som USA och Australien. Olika marknader kan ha olika krav på exempelvis import och tull och då inte sällan vara mer fördelaktiga för att sälja via dropshipping (än exempelvis Sverige).

Det man ska känna till innan man bestämmer sig för att försöka dropshippa på mer utvecklade och större e-handelsmarknader är att konkurrensgraden kan vara relativt tuff. Du kan behöva investera mycket större summor i ren marknadsföring för att nå fram till din målgrupp. Dessutom är det svårare att hitta unika produkter som ger dig den unika nisch som du behöver för att lyckas.

Tvärtom är det många som av den anledningen väljer att dropshippa på den europeiska marknaden då konkurrensgraden generellt sett är lägre. Många framgångsrika entreprenörer inom e-handeln väljer att dropshippa produkter som de ser fungerar bra på exempelvis den amerikanska marknaden.

De gör då vissa modifikationer för att passa exempelvis den europeiska marknaden. Det som säljer bra på den amerikanska marknaden kan i många fall även sälja riktigt bra på den europeiska marknaden.

Det finns även en hel del tjänster för att se hur pass populära olika produkter är på marknaden utifrån exempelvis aktuella sök- och försäljningsvolymer.

Sammanfattning

 • Oberlo är en app som du kan installera gratis och använda med Shopify. (Nordboost erbjuder en suverän distanskurs i Shopify som du kan läsa mer om här)
 • Oberlo ger dig tillgång till en stor del av de produkter som du hittar i Aliexpress sortiment.
 • Trots att de flesta leverantörerna i Oberlo är baserade i Asien går det att hitta produkter som kan dropshippas inom EU. (Räkna med att lägga ned ordentligt med tid för att hitta bra produkter som du kan sälja dropshippa inom EU).
 • En fördel med Oberlo är att det är enkelt att hämta produktinfo, bilder etc. till din Shopifybutik. Du kan snabbt byta produkter i ditt sortiment mot nya och administrationen är minimal. (Produktinfo importeras direkt till din webbutik utan manuell handpåläggning.)
 • Räkna dock med att du behöver göra ändringar i produktinformation och bilder för att de ska passa ditt varumärke och marknad. I många fall kan du även behöva ändra själva förpackningen och/eller designen. Du ska därför investera tid i att bygga en relation med din leverantör.
 • Läs mer om vad Shopify är här.
 • Det finns flera populära strategier för dropshipping. Det enklaste är att sälja på en marknad där du inte behöver betala tull och avgifter för att importera produkterna. Dessa marknader kännetecknas då andra sidan av högre grad av konkurrens vilket gör att det blir svårare att vara “unik” med sin produkt.
 • En annan strategi är att hitta ett sätt för att dropshippa inom EU. Detta kan vara en mödosam process och här måste du hitta leverantörer via exempelvis Oberlo som kan erbjuda lagerhållning inom EU. Du kan även lösa detta via en agent.
 • Läs mer om Oberlo och testa gratis här.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Jacob Bartoletti

Jacob Bartoletti

Jacob är specialiserad inom e-handel, digital marknadsföring och detaljhandel. Han skriver regelbundet artiklar relaterade till e-handel och marknadsföring. Hans artiklar publiceras och uppmärksammas på Nordboost.se såväl som flera av Sveriges främsta nyhetssidor och webbplatser inom områdena.